Oorsprong van de Vedische Astrologie

Ganesh with Shiva and Parvati

Ganesh, de opruimer van obstakels en symbool van wijsheid,
bezig met de linguam puja (gebed),
in toewijding tot Shiva en Parvati,
zijn goddelijke ouders, 
 vader en moeder van het universum,
voorbij aan tijd en ruimte.

De Vedische astrologie(Jyotish) is universeel in de toepassing en niet gebonden aan enige religie of cultuur. Deze kennis is opgetekend door de rishi’s: zieners en wijzen van weleer. Zij vormt een deel van de Vedische wetenschap uit het aloude India. Het Sanskriet woord ‘Jyotish’, zoals Vedische astrologie ook genoemd wordt, betekent “(beste) licht” of “God’s Licht”.

Van oudsher is dit systeem gebruikt als instrument om (religieuze) feestdagen vast te stellen en gunstige momenten voor bv reizen, zaken, huwelijk etc. uit te kiezen. Tevens werd deze astrologie, door middel van bestudering van de horoscoop, benut om inzicht te verkrijgen in het individuele leven en de ontwikkeling ervan.

Maharishi Parashara is een van de oude rishi’s en hij wordt de vader van de Vedische astrologie genoemd. Hij geeft de betekenis van planeetstanden in relatie tot tekens en huizen in een horoscoop en de betekenis ervan voor het individuele leven. Hij geeft adviezen om voorziene ongunstige effecten te verminderen en gunstige ontwikkelingen te bevorderen: hij adviseert  mantra’s, japa, rituelen waaronder havan (vedische vuurceremonie), het doen van giften, etc.

Jyotish is ook al lange tijd in gebruik om meer inzicht te verkrijgen in de geschiktheid van een huwelijkspartner en de aard en duurzaamheid van de (huwelijks) relatie tussen twee mensen, met de aantekening dat diepe Liefde eventuele  ongunstige aspecten kan overwinnen.

Samengevat : Jyotish is eeuwenoud,heeft zijn oorsprong in de Vedische wijsheid en heeft traditioneel een brede praktische toepassing. Ook in deze moderne tijd kan het als een instrument benut worden om het innerlijke Licht in de mens te activeren en met meer vertrouwen de toekomst tegemoet te treden. Het kan inzicht geven in het (persoonlijke) leven, een hulp zijn om keuzes te maken en eventuele obstakels ten goede om te vormen.

Om gang Ganapataye namah
“Laat wijsheid toenemen en laten obstakels in het leven overkomen worden.”

Om namah Shivay – Om aing hring kling Chamundaye viche
“Laten we de harmonie vinden met de oorspronkelijke scheppende en transformerende kracht.”

vuur Small Web view

De Vedische astrologie bemoedigt
om via meditatie, gebed en rituelen
contact te maken met de universele bron
van Licht en Wijsheid in onszelf,
zoals in het plaatje boven beeldend aangegeven door
Ganesh in zijn devotie aan zijn ouders.