Vedische horoscoop

Een Vedische Horoscoop ofwel Jyotish Horoscoop is een plaatje van de planeetstanden tegen de achtergrond van de sterrenhemel op een bepaalde plaats en een bepaald tijdstip. Voor een geboorte horoscoop betreft dit de tijd en plaats van geboorte.

In dit Vedische systeem worden in de basis 9 planeten (graha’s), 12 tekens (rashi’s)en 12 huizen (bhava’s) beschouwd. Ook spelen de Nakshatra’s (“maanhuizen”) een belangrijke rol. Een naam voor de totaliteit van negen planeten is ‘navagraha’.

De berekeningen in de Vedische astrologie, zoals ik die gebruik, zijn siderisch: dit betekent dat de vaste (zichtbare) sterrenhemel en niet het lente punt van de zon het referentiepunt is voor berekeningen. Hierdoor verschilt de zodiac (dierenriem) volgens de siderische berekeningen in vergelijking met de moderne westerse astrologie in positie. Op dit moment (2012) is het verschil ongeveer 24 graden, en iedere 72 jaar neemt het verschil met een graad toe.

De rashi chakra (kundali) geeft de algemene horoscoop. Naast deze horoscoop is de navamsha een belangrijke toegevoegde subhoroscoop (naast andere subhoroscopen).

Horoscoop vedischDe horoscoop tekening rechts is een van de manieren die  binnen de Vedische astrologie gebruikt wordt om een horoscoop weer te geven. De rashi chakra is de hoofdhoroscoop en de Navamsha is een belangrijke subhoroscoop. De L staat hierbij voor lagna en geeft de plaats van het eerste huis aan, de ascendant, en de andere huizen worden van hieruit geteld (naar links wanneer we van bovenaf naar het plaatje kijken: zie ook L, II, III etc in de voorbeeldhoroscoop hieronder). Elk huis valt hierbij exact samen met een teken van de zodiac en omvat 30 graden.

In deze horoscoop tekening hebben de huizen een vaste plaats. De plaats van de tekens wisselt afhankelijk van de ascendant in de horoscoop. Bij het maken van een horoscoop komt het rijzende teken aan de oostelijke horizon in het eerste huis, de Lagna (L) =  ascendant. Het teken dat volgt op het teken van de ascendant wordt in het tweede huis geplaatst, het volgende teken in het derde huis, etc.  Zie ook de voorbeeld horoscoop iets verderop.

Nakshatra’s

Naast de 12 (zonne) tekens heeft de Vedische horoscoop ook 27 maan constellaties of maanhuizen, Nakshatra’s genaamd, met hun eigen betekenissen en rol binnen Jyotish. Deze Nakshatra’s voegen hun eigen betekenissen toe en zijn ook van belang bij de dasha systemen, dat wil zeggen om heden, verleden en toekomst te belichten.

Heden, Verleden, toekomst

Om zicht te krijgen op ontwikkelingen in de tijd en de verschillende tijdsperioden spelen, naast de bovengenoemde dasha systemen, ook de transits van de planeten een rol. Planeten bewegen zich in de tijd tegen de achtergrond van de zodiaktekens en de transits op een bepaald tijdstip zijn de planeetstanden op dat bepaalde tijdstip.

Wat dasha systemen betreft: er zijn verschillende dasha systemen, waarbij de Vimshottari dasha wel de meest gebruikte is. De maanstand in de Nakshatra’s bij de geboorte is het vertrekpunt om te zien welke planeten in welke tijden de belangrijkste rol spelen.

Symbolen in de horoscoop

Voorbeeld horoscoop met huizen (I,II,III,..), tekens (1,2,3,..), planeten (Sy,Ch,..)

Voorbeeld horoscoop

De symbolen die gebruikt worden voor de namen van planeten, tekens en huizen zijn als volgt:

Graha = planeet
* Sy (surya) = zon, * Ch (chandra) = maan, * Ma (mangala) = mars,
* Bu (budha) = mercurius, * Gu (guru) = jupiter, * Sk (sukra) = venus,
* Sa (sani) = Saturnus, * Ra (rahu) = noordelijke maanknoop, * Ke (ketu) =zuidelijke maanknoop

Rashi = (dierenriem)teken
* 1: mesha = ram ; * 2: vrishabha= stier; * 3: mithuna (vrouw met luit en man met knuppel) = tweeling ; * 4: karka = kreeft ; * 5: simha = leeuw ; * 6: kanya (jonge vrouw in bootje met koren en vuur in de hand) = maagd; * 7: tula = weegschaal ; * 8: vrischika = schorpioen ;
* 9: dhanu (boog) = boogschutter ; * 10: makara (mystieke krokodil) = steenbok ; * 11: kumbha (pot) = waterman ; * 12: meena (twee vissen in tegengestelde richting) = vissen.

Bhava = huis
Elk huis valt samen met een teken van de zodiac en omvat 30 graden.
Het eerste huis wordt aangegeven met een L (Lagna, de Ascendant), het tweede huis als II, het derde huis als III, etc. Op deze manier bevat ieder van de 12 huizen (bhava’s) een van de 12 tekens (rashi’s).
De richting is tegen de wijzers van de klok in. Dit is het Noord Indiase systeem. De huizen hebben in dit systeem altijd een vaste plaats in de horoscoop. Dit betekent dat het niet noodzakelijk is om de huisnummers in de horoscoop in te vullen! De huisnummers worden daarom gewoonlijk weg gelaten. De nummers van de tekens (rashi’s) (1,2,3,4 etc) worden wel ingevuld.

Ieder huis, iedere planeet en ieder teken heeft zijn eigen betekenissen en kwaliteiten, die bijdragen aan een interpretatie van de horoscoop.

Ook de 27 Nakshatra’s (die hier niet vermeld zijn) hebben hun eigen betekenissen en spelen hun eigen rol voor inzicht in heden, verleden en toekomst.

Samenhang sterrenhemel en horoscoop tekening

projectie tekeningPlaatje boven: Samenhang tussen horoscoop (rechts) en plaats aan de hemel (links).
L=Lagna (ascendant) is het teken dat opkomt aan de oostelijke horizon.